2013-04-16

#2: Comics Centrum: Nakladatelství Dark Horse požádalo o data digitálně restaurovaného komiksu Drsná škola

Ukázka z českého vydání komiksu Drsná škola.
Mým druhým příspěvkem bude zpráva z ComicsCentra, která mě neskutečně potěšila:
V nakladatelství ComicsCentrum dva a půl roku pracovali na digitální restauraci kultovního amerického komiksu "Drsná škola" ("Hard Boiled"). Převedení původně analogově zpracovaného komiksu nebylo vůbec jednoduché. Ovšem to, že se práce povedla na výbornou, ukazuje, že se od svého vydání těší komiks velké oblibě v Česku. Navíc o velmi kvalitní práci svědčí i fakt, že o digitálně restaurovaná data požádali i zástupci nakladatelství Dark Horse, které komiks vydává v USA.
„Jsme opravdu velmi potěšeni, že o námi restaurovaný komiks projevili v DarkHorse zájem. Od chvíle, kdy jsme v Dark Horse před rokem ukázali první zrestaurované stránky, chtěli od nás okamžitě data. S naší prací byli vždy velmi spokojeni. Z námi restaurovaných digitálních dat se ve světě již tisknou "Dobrodružství Luthera Arkwrighta" a "Pohádka o zlobivé kryse" Bryana Talbota. Navíc české vydání "Dobrodružství Luthera Arhwrighta" bylo označeno v knize "Art of Bryan Talbot" (NBM Publishing New York) jako nejlepší všech dob.“ řekl Václav Dort, ředitel nakladatelství ComicsCentrum.
Restaurování celého komiksu probíhalo dlouho. Na podkladech k americkému komiksu se podepsala nejen analogová metoda, kterou byl původně zpracován, ale i stáří uložených litografií a jejich časté používání k reprintům. Pokud by nebyl komiks digitalizován, bylo by dost pravděpodobné, že už by za pár let nemohl vyjít, protože by kvůli zubu času nemusely být podklady vůbec použitelné.
„Opravdu to někdy byla až alchymie a obrovská restaurátorská detailní práce, abychom z naskenovaných litografií, které jsme měli k dispozici, dostali to nejlepší. Se zástupci Dark Horse nyní jednáme o dalších možných variantách spolupráce. Jsme zato velmi rádi a určitě jim vyjdeme co nejvíce vstříc. Jakmile budeme vědět nějaké další podrobnosti spolupráce, určitě je zveřejníme. Zatím budeme rádi, když budou dále probíhat jednání v podobně nadšeném duchu jako doposud,“ doplnil Václav Dort.
Komiks "Drsná škola" vznikl na konci analogové éry ve formě litografií. Celá kniha se skládá ze tří dílů, které vycházely postupně jednou do roka v letech 1990-1992. Rekonstrukce trvala dva a půl roku, protože musely být odstraněny chyby, které vznikly původním analogovým postupem výroby, zubem času a digitalizací. Původní litografie vznikala tak, že se nejdříve ofotografovavala pérová kresba, zmenšila, vytiskla, kolorovala, znova ofotografovala a nakonec kopírovala dohromady. Na stránkách tak vznikly různé vady a chyby, které bylo potřeba digitalizací odstranit. Rekonstrukce nejtěžší stránky 120-121 trvala téměř tři týdny.

Žádné komentáře:

Okomentovat